BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, November 11, 2010

JADILAH SEOORANG IBU YANG BERSYUKUR

Hari ni, officemates aku hangat brcerite tentang result UPSR anak diorg. ade yg dpt A smue. ade yg x smue A

tp tiba2 aku trtumpu pd sorg kakak ni. dia merungut pd sorg minah kat opis tu. yg aku phm dia x puas hati la ngan result anak dia. aku x pasti knape... tp mcm xde A atau mungkin kurg A. tp anak dia lulus tau. Dia dok ckp yg dia sedih sbb anak dia x dpt result best. mula2 aku phm la... ibu mana x nak anak pandai. aku phm la knape dia sedih :(. 

tp tiba2 aku jd x phm. sbb dia kata dia sedih pasal anak madu dia dpt smue A. dia membanding2kan anak dia ngan anak madu dia. dia tension pasal anak dia x spandai anak madu dia. aku btol2 confuse. bkn ke kita spatutnye lbh memikirkan masa depan anak itu. knape nak pk malu ke x? aku btol2 x phm sikap ibu bapa zmn skrg. suke membanding2kan anak sndiri ngan anak org lain. klu dia sedih yg anak dia x dpt result bagus. risau masa depan dia... aku phm la. ni x... tension plak sbb x sama ngan result anak madu dia. mana peginya kewarasan ibu bapa zmn skrg ni. bila minah tu bg teguran... bru dia sibuk nak btolkan statement dia... dia nak anak dia dpt result best spy blh masuk asrama. sbb dia nak anak dia blaja agama. hmmm...

arwah mak aku dulu. result aku x sbaik org lain 2B 2D. kputusan yg paling hampeh aku rase. mak aku x marah. dia ckp "x suke kan kputusan tu? emm... PMR nanti buat elok lg ye." tu la mak aku. dia x perlu hantar aku pg asrama utk blajar agama. dia pastikan aku bdisplin dan xde masalah displin kat sekolah. x payah hantar aku pg asrama pon. dia buat smue tu sorg diri... ayah aku dah x de time tu. x masuk lg masalah dia slps brgelar JANDA. ingat snang ke hidup bgelar JANDA ni? penuh dugaan tau... tp mak aku tabah dan x pduli org lain. Mak aku x pnah komplen ape2 bila org kata aku x pandai. mak aku pastikan aku ade pningkatan. klu aku lulus periksa. aku tanye mak aku... √čncik nak bg yan hadiah ape? yan dah lulus ni." mak aku ckp "aku puasa utk kamu yan, satu hari puasa sama la mcm aku korbankan seekor kambing." dulu...masa di kampung, aku minat bahasa Inggeris tp x pnah phm ape yg cikgu ajar. bila aku tanye je... diorg jwb mcm nak ngan x nak. bila aku crite kat mak aku. mak aku tanye aku "ape kamu nak buat skrg ni? ce kabor kat aku ni." aku ckp aku x nak tengok citer melayu lg. aku nak baca buku org putih je. aku nak kamus yg best2. Mak aku sokong aku. dia hanye mintak jgn kacau Program Hal Ehwal Islam kat TV 1. sejak tu aku blajar bahasa inggeris sndiri. mak aku hanye ikut kputusan aku. alhamdulillah... w/pon x la hebat English aku, tp ini hasil usaha aku sndiri, dgnizin Allah yg mngkurniakan aku ibu yg hebat. bila aku lulus... ade pningkatan w/pon x hebat. x bnyk A. mak aku tetap cium aku. "√§lhamdulillah" katenye. esoknye dia akan berpuasa tanda syukur pd Allah. Bila aku salah, mak aku tetap rotan dan tengking. bila aku bg pndpt mak aku dngar dgn syarat aku pon kena dngar pndpt dia. Mak aku x pnah berahsia dgn syarat aku jgn berahsia ngan dia. Mak aku kata aku dah ckup bsyukur slagi kamu jaga nama baik aku ( maksud dia jgn trlibat dgn gejala sosial). sbb tu dulu aku prtahankan kyakinan mak aku pd aku dgn menjaga diri aku. aku x mngikut kawan2, spy mak aku x risau dan aku tau bfikir sblm buat.

bila dngar rungutan kakak tu, aku trase brsyukur yg amat, sbb mak aku x mcm kakak tu. klu la dia mcm tu... aku x tau ape yg akan jd pd aku. x salah klu kita cuba mngajar anak2 kita berusaha mngejar cita2. x salah utk mngajar mereka mngejar ape yg terbaik. tp biarlah kerana smue tu terbaik utk mereka, bkn krn nak mngalahkan result org lain. bkn banding2kan ngan anak org lain. slagi mereka x fail knape nak malu? knape nak sedih? baru UPSR, cuba jadikan result mereka tu sbg pngajaran kpd mereka utk mngejar yg lbh baik lg. kita spatutnye mendorong mereka tp bknnye memaksa. membentuk budak2 kena la dr hati mereka. usahkan budak je...org tua pon begitu. berfikirlah dlm2 smasa membentuk kanak2. stp tindak tanduk ibu bapanye adalah tauladan bg mereka. jgn smpi dia salah paham dgn ape yg kita buat. jadilah ibu bapa yg bsyukur, bersyukur x bermakna kita brhenti dr berusaha. tp bersyukur itu bukankah memudahkan lg kita dlm stp usaha. cubalah buat mereka faham tentang masa depan mereka...UTK KEBAIKKAN MEREKA SNDIRI , bkn krn org lain. spy mereka x keliru dgn tujuan mereka mngejar cita2.

1 comments:

ILA HAFIZ said...

kakak tu mmg camtu