BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, November 18, 2009

sakitttt!!!!!

hari ni sakit giler gigi aku. ye la dah pasang braces. bagi teman2 yg memang dah tau pasal jaw surgery aku pd 2011 nanti, tentu dah x pelik la pasal ape aku pakai braces ni. kpd yg blom tau, biar aku citer skit. aku dilahirkan dgn rahang yg x sesuai dgn aku. tulang rahang aku bermasalah. w/pon aku tutup mulut dan gigit. gigi aku x pnah bercantum. 'dia sentiasa mnganga. hanya beberape batang gigi belakang je yg bercantum. aku hanye bergantung kpd gigi2 tu la utk mkn. nanti aku akan letak gambar kat sini bila ade pluang. aku x pnah dpt kunyah makanan tu lumat2... x pernah berjaya walau bagaimana slow pon aku kunyah. smpi pipi aku rase sakit dan lenguh. akhirnye aku buat koputusan utk telan je dgn bantuan air. sbb aku ade tabiat makan bersulam air. kadang2...klu x de air, aku telan je. makanan yg belum hancur tu mcm tersangkut kat tekak aku. sakit btol. bila dah telan... tekak aku sakit dan esoknye akan bengkak. sembelit... x yah citer la...

aku dah bnyk kali jumpe dentist. tp dentist x pnah bgtau masalah aku ni. ye la sbb aku pon x pnah mention pon kat diorg. last2 ade sorg doktor ni ( bkn dentist ye) yg tegur pasal masalah aku. aku jumpe dia sbb slalu sembelit. dah bertahun. since aku kecik lg. nasib baik x buasir hahaha. bila aku ckp masalah aku. diatanye aku 'slalu mkn bersulam air ke?' aku ckp 'ye'. lps tu dia terperasan bentuk rahang aku. dia suruh aku tunjuk gigi aku sambil bite. aku pon tunjuk la. dia kata' bite...sy kata bite'. aku pon dgn muka mnyampah ckp "sy dah bite la ni...". doktor tu dgn muka terkejut kata. aku kena jumpe dentist. dia syorkan kat Mid velley. aku mcm diam je... ye la aku mana paham masalah aku ni pasal tulang rahang aku. arwah mak aku slalu suruh aku pg jumpe dentist tu cpat. tp aku lengah2kan. adik aku memang patient dentist tu pon ajak aku berkali2... tp aku buat dekk je.

smpi la slps arwah mak aku mninggal, baru aku pg jumpe dentist tu dgn adik aku dan anak2 buah aku. siap ade escort tu... bila dentist tu check ( nama diaDr. suresh rase aku... kat Prinstine. very nice person), dia suggest aku pg jumpe orthodontist kat gleneagles. dia kata, masalah aku bkn pd gigi tp pd tulang rahang. so aku pon pi la jumpe orthodontist tu. Dr. syafeeq nama dia. ni pon baik jgak. tenang je hati aku nak dngar penjelasan yg mngejutkan tu. pendek citer...lps buat model gigi + x-ray + aku memang kena buat jaw surgery. tp frst....aku kena pakai la braces ni. doc tu kata nanti bentuk muka aku pon berubah lbh baik. aku x kisah sngt pasal rupe aku...well, asalkan jgn buruk dr skrg hahaha. aku happy je dgn diri aku. aku tetap sayang diri aku. cuma aku x larat lg dgn sembelit aku...dgn cekik la.... ape2 la... aku nak smuenye ok je lps ni. so lps ni nak mkn pon aku steady je hehehe. pg kenduri pon x rase gerun nak mkn dpn org dah. klu dulu aku takut nak mkn daging kat mana2 majlis. dah la cara kunyah aku mcm org tua hahaha. tak kira lg rase takut aku bila gelas utk minum tu 'KECIK NAK MAMPOSSSS'. aku smpi ckp dlm hati... 'tuan rumah ni memang x nak bg aku mkn waaaa'. klu aku tercekik mcm mana. buat malu je dpn smue mamatsss. jatuh saham hahahaha.

ni braces ni aku pakai slama lbh kurg 12bln ke 18 bln. lps tu surgery la. haaa surgeon aku pon best. Dr. roslan nama dia. nasib baik la dpt doktor2 yg baik. klu x aku lari dr bilik bedah mcm bdak laki lari x nak bersunat pnye. tp aku memang x suke pakai braces. nak mkn lg susah...asyik terselit je. lps mkn...aku memang takut nak senyum hahaha. haaaa... ni aku tgh diet la ni. sbb aku dah ade darah tinggi ( hmm mkn x ingat slama ni ... pdn muka aku). skrg ni diet scara sihat. berat pon dah bnyk turun hahahhaha. aku kena jaga tekanan darah spy sentiasa normal spy bila time nak bedah tu...smuenye bjalan dgn lancar...amiiin.

hmmm... alamak. anak buah aku kak yong dok ym mintak dilayan. aku nak layan dia dulu la hehehe. bye.

1 comments:

MUMMY ILA said...

SAKIT ITU NIKMAT..haha